İş Sürekliliği Yönetim Sistemi
İş Sürekliliği Yönetim Sistemi – ISO 22301’e Giriş
ISO 22301, bir kuruluşun İş Sürekliliği Yönetim Sistemi gereksinimlerine sistematik olarak yaklaşması ve bunları karşılaması için bir çerçevedir. Ayrıca, COVID-19 salgını gibi yıkıcı bir olaya karşı koruma sağlamak ve olasılığını azaltmak için Sisteminizi uygulama ve yönetme gerekliliğini belirtir. Uygun ISO 22301‘e sahip kuruluşlar, olaylara hızlı bir şekilde yanıt verebilir ve meydana gelen kesintilerden kurtarma prosedürlerini önceden planlayabilir.
Etkili bir iş Sürekliliği Sistemine sahip olmak, iş sektörüne, işin büyüklüğüne ve niteliğine bakılmaksızın her tür organizasyon için önemlidir.
İş Sürekliliği Yönetim Sistemi
Yönetim Sistemi ekibinize ayrıntılı bir süreç boyunca rehberlik ediyoruz.
- İş Sürekliliği projenizi yönetmek
- İşletmenizi, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi tanımlıyoruz.
- Eksiklerinizi belirlemek ve işinize göre bir Sistem i uyarlamak
- Mevcut iş risklerinizi detaylandırıyor ve analiz ediyoruz.
- İş Etki Analizinin (BIA) yürütülmesi
- Kurtarma Stratejisini Uygulamaya sokuyoruz
- İş Sürekliliği Planını (BCP) Uygulama
- İş Sürekliliği Egzersizlerinin yapılması ve çeşitli senaryoların test edilmesi
Tek Noktadan Danışmanlık ve Eğitim Hizmeti
ISO 22301 nedir?
ISO 22301: 2019, Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan İş Sürekliliği Yönetim Sistemleri (BCMS) için tanınmış uluslararası bir standarttır. ISO 22301, ISO tarafından yayınlanan tüm yeni yönetim sistemi özellikleri için ortak bir çerçeve sağlayan Ek L’yi içeren ilk ISO standardıdır.
Siber saldırıların, veri ihlallerinin ve doğal afetlerin iş sürekliliğini kesintiye uğratabileceği ve itibara hızla zarar verebileceği bir dünyada, kuruluşların ve işletmelerin iş sürekliliği yönetim sistemlerini (isys) uygulaması, sürdürmesi ve geliştirmeye devam etmesi gerekir. Süreklilik yönetiminin ISO 22301 Belgesi, bunu yaptıklarını taahhüt eder.
ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi nin faydaları nelerdir?
İş sürekliliği yönetim sistemi, kuruluşların kesinti ve arıza süresinin olasılığını ve etkisini azaltmasına, bir şeyler ters giderse varlıkları korumasına, kesinti boyunca çalışmaya devam etmesine ve meydana gelen herhangi bir olaydan mümkün olan en kısa sürede kurtarmasına yardımcı olur. İş sürekliliği planlarına sahip olmak, kuruluşunuza aşağıdaki şekillerde yardımcı olacaktır.
Yasal gerekliliklere uyum: ISO 22301, süreklilik yönetiminin yasal ve düzenleyici sertifikasyonu için kullanılır ve bir iş sürekliliği yönetim sisteminin gerekli tüm unsurlarının karşılanmasını sağlar.
Pazarlama avantajı elde edin : Marka itibarı her kuruluş için değerlidir ve her ne pahasına olursa olsun korunmalıdır. Süreklilik yönetim sistemi ile müşteri güveni ve güveni oluşturmak, müşteriler, müşteriler ve tedarikçiler dahil olmak üzere paydaşlarla ilişkilere zarar verebilecek bir PR felaketinin olasılığını azaltmak mümkündür.
Bireylere olan bağımlılığı azaltın : Planlama, eğitim, farkındalık programları ve testler yoluyla bir organizasyondaki herkes onlardan ne beklendiğini anlamalıdır. Bu, bir aksaklık durumunda iş sürekliliği planlarının sağlayacağı güveni doğurur.
Büyük ölçekli hasarı önleyin : Bir olay sırasında ve sonrasında işletmenizin ticaretini sürdürmek çok önemlidir. Kesintilerden sonra operasyonları hızlı bir şekilde kurtararak, yangın veya sel gibi tehlikeli olaylar meydana gelirse hasar verici olayların maliyetini düşürmek, kuruluşun itibarını korumak ve hatta hayat kurtarmak mümkündür.
Operasyonel Dayanıklılık : Yanlışlıklar ve planlanmamış olaylar ölçek, hız ve etki açısından farklılık gösterir ve muhtemelen yalnızca tek bir departmanı veya yeri vurur. Kuruluşun tamamı için büyük operasyonel zorluklara dönüşebilecek olası daha küçük ölçekli sorunların belirlenmesi ve planlanması, çarkların dönmeye devam etmesini sağlayacaktır.
İş Sürekliliği Riski nedir?
Belirtildiği gibi, iyi belgelenmiş bir yönetim sistemi kullanan iş sürekliliği yönetimi, daha iyi belirlemenize ve yıkıcı olayların olasılığını azaltmanıza veya iş sürekliliği risklerini ele almanıza yardımcı olur. Tüm prosedürleriniz güncel, doğru ve verimli olmalıdır. İş sürekliliği yönetimi, daha istikrarlı bir ortamın büyümesine yol açar, ancak başarılı iş sürekliliği sistemleri olmayan şirketler, şanslarını önemli ölçüde artıracaktır. İyi geliştirilmiş, organize edilmiş ve prova edilmiş bir İş Sürekliliği Planı (İSYS), işletmenin bir olaydan olabildiğince çabuk toparlanmasına yardımcı olabilir.
İş sürekliliği risklerinin örnekleri :
- Siber saldırılar ve veri ihlalleri
- Planlanmamış Bilgi Teknolojileri ve internet kesintileri
- Şebeke arzında kesintiler
- Olumsuz hava koşulları ve diğer çevresel nedenler
- Pandemiler ve salgın hastalıklar
- Terörizm eylemleri
- Güvenlik olayları
- Yangın , sel
- Kilit personelin kaybı
- Fiziksel mülk tahribatı veya maddi kayıplar
ISO 22301’in Faydaları Nelerdir?
ISO 22301’in, herhangi bir krizden minimum kesinti ile kuruluşu ‘her zamanki gibi çalışmaya’ döndürmek dahil olmak üzere birçok avantajı vardır.
- ISO 22301 Kritik İşlevleri Kriz Zamanlarında Çalışır halde Tutacak
- ISO 22301 Müşterilere, Tedarikçilere ve İhale Taleplerine Dayanıklılığı Gösterir
- ISO 22301 Müşterilere, Tedarikçilere ve İhale Taleplerine Dayanıklılığı Gösterir
- ISO 22301 Müşterilere, Tedarikçilere ve İhale Taleplerine Dayanıklılığı Gösterir
- ISO 22301 Müşterilere, Tedarikçilere ve İhale Taleplerine Dayanıklılığı Gösterir
Detaylı Bilgi için Uzmanlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.