Makina CE Belgesi
Makina CE Belgesi
Makina CE Belgesi Avrupa ülkelerinin makina üreticileri için ve avrupaya ihracat yapan makina üreticileri için istediği belgedir. Türkiye de Yetkili Kuruluş : Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı dır.
İlgili AB Direktifi : Machinery dir. İlgili Yönetmelik : 2006/42/AT Makina Emniyeti Yönetmeliği
Makine kullanımı ve kurulumundan kaynaklanan kazaların en aza indirilmesi için geliştirilen politika. İthalat ve ihracat üzerine çalışan şirketleri yakından ilgilendirmektedir. Ürün riskli ürün ise Onaylanmış Kuruluş tarafından yönetmelik kapsamında AT Tip İncelemesi yapılır. Ve uygunluğu durumunda Ce Sertifikası verilir ve Ce İşareti ürüne iliştirilir.
Makina CE Belgesi Nasıl Alınır?
- Ürün/Ürünler ile ilgili deney yapılması gerekli ise bu deneylerin yaptırılması ve kayıtlarının oluşturulması
- Sistem Dokümanlarının oluşturulması ve teknik dosya hazırlığı
- Bütün dokümanların Teknik Dosya altında birleştirilmesinin yapılması
- Belgelendirme Tetkikinin gerçekleşmesi ve raporlanması
- Sistem Dokümanlarının oluşturulması ve Teknik Dosya da toplanması
- Sonuç olarak ürünlerimize CE İşaretlemeye hak kazanırsınız.
Makina Ce Sertifikası Faydaları Nelerdir ?
- Ürün için Teknik Dosya hazırlanmalıdır.
- Başta AB ülkeleri olmak üzere Dünya Pazarında satış kolaylığı sağlanır.
- Güvenli Bir Makine Tasarımı ve Üretimi yapılmış olması sağlanır.
- Üreticinin itibarı artar. Firma rekabetini artırmış olursunuz, rakiplerinizden öne geçme şansınız olur.
- Ürün güvenliğini sağlamış olursunuz Yasal yükümlülüklerinizi yerine getirmiş olursunuz.
- Ürünlerinizin ihracatını yapmak istediğinizde Avrupa Ülkeleri pazarında Ce Belgesi ürünlerinizin giriş pasaportu niteliğindedir.
Makina Ce Testleri Nelerdir ?
- Elektriksel Güvenlik–LVD test raporları.
- Yüksek Akım testi
- Topraklama Test Hizmeti
- Bu testlerin Raporlandırılması
Makinalara uygulanacak olan temel gereklilikler listesi Nelerdir?
- Makina üreticisi olanlar Teknik Dosya hazırlarken nelere dikkat etmeleri gerekir?
- Risk Analizinin Yapılması , hazırlanması ve dökümante edilmesi
- Koruyucu önlemlerin açıklamaları
- AT uygunluğa dair deklarasyonun kopyası.
- Tasarım ve Çizimler
- Kullanılan ürünlerin ve tasarımların kopyaları
Elektriksel Tasarım ve Çözümler
- Makine Gürültü Tayini
- Makine titreşim testleri
- İzolasyon Testi
- Yüksek Gerilim Testi
- Kaçak Akım Testi
- Toprak Hattı Süreklilik Testi
Kullanılan ekipmanların uygunluk sertifikaları ve belgeleri ile tüm aşamalar tamamlandıktan sonra makineye CE işaretini iliştirmelidir.
Ayrıca Robot Üretim Hatları ve Robot Hücreleri içinde ce belgelendirme süreçleri hakkındaki ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.
Hareketli Makine Elemanları Olan Makinelerde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir ?
Hareketli makine parçaları , kesikler ve sıyrıklar gibi küçük yaralanmalara, büyük ezilmelere ve uzuvların kesilmesine ve hatta ölüme neden olabilir.
- Makine korumaları ve izlenmesi gereken güvenli çalışma uygulamaları/kuralları hakkında makineyi kullanmadan önce çalışılacak makine için bilgi edinilmelidir.
- Kesme, makaslama, presleme, delme veya biçimlendirme gibi malzeme üzerinde işlemin gerçekleştiği yerlerde tehlikeler/riskler mevcuttur. Bu tür makineler, operatörün ellerinin veya parmaklarının çalışma noktasına yaklaşmasını önleyen bir koruma gerektirir. Önlemler (muhafazalar), fiziksel kalkanları veya bariyerleri, lazer görüşlü güç kontrollerini ve hatta ellerin ve kolların hareketlerini sınırlayan operatör kısıtlamalarını içerebilir.
- Hareketli makineleri kullanmadan önce mutlaka detaylı eğitim alınmalıdır. Makinenin nasıl çalıştığı ve olası tehlikelerin neler olduğu detaylı anlaşılmalıdır. Makinelerde tehlikeli yerler arasında örneğin çalışma noktaları, kıstırma/sıkışma noktaları ve dönen parçalar yer alır.
- Dönen ekipmanın çalışan tarafı parmakları, elleri ve kolları makinelere çekebilir. Rulo tipli ekipman için koruma, malzemenin geçmesine izin veren ancak vücut parçalarının girmesini engelleyen sabit veya kendinden ayarlı bir bariyer kullanılarak gerçekleştirilebilir. Makine freni ve acil durum kapatma telleri de dönene ekipman tehlikelerini kontrol eder.
- Dönen makineler/parçalar, yaralanmalara, uzuvların kesilmesine, hatta kafa derisi yüzülmesine yol açabilir ve ölüm tehdidi oluşturur. Dönen parçalar, kazara teması önlemek için koruyucu gerektirir. Asla eldiven, kravat, takı, boyun askısı veya dolaşabilecek bol giysiler giyilmemeli. Uzun saçlar geri bağlanmalı ve sabitlenmeli.
- Birçok makinenin koruma detayı, farklı endüstriler ve ekipman türleri için geçerli olabilir/benzerlik gösterebilir. Kıyaslamalar yapılmalı, düzey geliştirilmeli.
- Bir makine korumaları için güvenli çalışma metodu/yaklaşımı, makinelerin her kullanımdan önce ve çalışma vardiyaları boyunca incelenmesini içerir. Çalışırken muhafazalar çıkarılmamalı veya makinenin onlarsız çalışabilmesi için manevra/manipülasyon yapılmamalı. Korumalar çıkarılmışsa veya hasar görmüşse makineler kullanılmamalı. Bakım yaparken veya sıkışmaları (iş parçası/işlenen ürün) giderirken kilitleme / engelleme prosedürleri kullanılmalı.
Önemli Not: Onaylanmış kuruluşun rolü ne olursa olsun üretici “AT Uygunluk Beyanı hazırlamalıdır.” Teknik Dosya düzenleyip uygunluk değerlendirme faaliyeti gerçekleştirmek zorundadır ki bu şartlar hukuki olarak bağlayıcıdır.
Detaylı Bilgilendirme için lütfen Bursa Belgelendirme iletişim sayfasından bize ulaşınız. Bize 0535 2777604 numaradan ulaşabilirsiniz.