İso 9001 Kalite Yönetim Sistemi
- Karı artırmak
- Para tasarrufu yapmak
- Daha çok iş kazanmak
- Daha çok sayıda müşteriyi memnun edebilmek
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Nedir?
Kuruluşunuzun büyüklüğü ne olursa olsun, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi tüm operasyonel süreçlerinizi en iyi şekilde izlemenize ve yönetmenize yardımcı olur. Dünyanın en yaygın kalite yönetim standardı olan ISO 9001, kuruluşların hizmet ve performans yönetimi konusunda kalitelerini artırmaya ve süreklilik sağlanmasına olanak tanır.
ISO 9001 Kalite Yönetiminin Avantajları Nelerdir?
- Pazarda daha istikrarlı bir rakip olmanıza olanak sağlar
- İyi bir kalite yöntemi müşteri ihtiyaçlarını karşılamanıza yardım eder
- Daha etkin çalışma yöntemleri zaman, para ve kaynak tasarrufu sağlar
- İyileştirilmiş operasyon performansı hataları azaltır, karı artırır
- Daha etkin iç süreçlerle çalışanları teşvik edip, onları sürece dahil eder
- Daha iyi müşteri hizmetleriyle daha çok müşteri kazandırır
- Uyumluluğunuzu kanıtlayarak yeni iş fırsatları edinmenizi sağlar
ISO 9001 Belgesi
ISO 9001 belgesi, firmaların uluslararası standartlara uygun bir şekilde çalıştığını gösteren belgedir. Söz konusu firmanın müşteri memnuniyetini sağlayacak ve mevzuata uygun sunduğu ISO 9001 belgesi ile ispatlanır. Rekabet ortamının daha fazla iyileşmesine katkı sağlar. Bu belgeye sahip firmalar prestijli bir konumda bulunmaktadır. Eğitimlere katılan ve eğitimlerden geçen tüm firmalar bu belgeye sahip olmaktadır. Eğitimlerin tamamlanmasını ardından belirli bir ücret karşılığında bu belge alınabilmektedir. Her sektörde yer alan firma için geçerli bir belgedir.
ISO 9001 Ne Demek?
ISO 9001 belgesi, belirli kalitede ve standartlarda üretim yapan firmaların sahip olabileceği bir belgedir. Her firmanın sahip olması zorunlu değildir. Her firmanın mutlaka sahip olması gereken bir belge değildir. Fakat sahip olan firmalar için önemli avantajlar sunmaktadır. Sektörde kendini var etmek isteyen ve büyümek isteyen firmalara katkı sunmaktadır. Uluslararası bir değere ve öneme sahiptir. Müşterilerin firmaya olan güveni ve ürünlere olan kalitesinin garantisini sunduğu söylenebilir.
ISO 9001 Belgesi Nasıl Alınır?
ISO 9001 belgesi almak için öncelikle dokümantasyon alt yapısının oluşması gerekir. Burada ki önemli nokta ise dokümantasyon maddelerine uyumlu olarak hazırlanmalıdır. Bu maddelere harfiyen uyumlu olarak hazırlandıktan sonra ISO 9001 belgesi için başvuru yapılabilir. Uyumlu olmayan firmalar için süreç biraz daha farklı şekilde ilerlemektedir. Başvurular eğitim merkezlerine yapılmaktadır. Başvurular sonrasında denetimlerden de geçmek gerekir. Başvuru sonrasında firmalara denetim yapılmaktadır. 10 maddeye uyumlu olan firmalar ISO 9001 belgesi almaya hak kazanmaktadır.
ISO 9001 Eğitimi
ISO 9001 eğitimi, kalite standartlarının harfiyen uygulanmasını sağlamak amacı ile verilmektedir. Eğitimde ISO tarihçesinin yanı sıra, prensipler ve standartlar hakkında geniş bir bilgilendirme yapılmaktadır. Eğitim sonrasında ISO 9001 temel yapısı, standart anlayışı ve prensiplerinin anlaşılmış olması hedeflenmektedir. Eğitim kısa süreli olmaktadır. Eğitimi tamamlayan kişiler ISO 9001 belgesi almaya hak kazanmaktadır.
Eğitimde, firmaların yükselmek için ihtiyaç duyduğu noktalara özellikle değinilmektedir. Bu nedenle eğitim kısmı oldukça önemlidir. Eğitim sürecinin iyi şekilde değerlendirilmesi firmanın büyümesinde en etkili olan noktalardan biridir. Firmaların yükselişini sağlayacak her türlü detaya en ince ayrıntısına kadar değinilmektedir. Eğitimlerde iç denetçi ve baş denetçi eğitim olmak üzere iki ayrı eğitimde yer almaktadır. Bu eğitimler farklı içerikler ve özellikler barındırır. Baş denetçi eğitimi daha kapsamlı ve zor olan bir eğitim şeklidir.
ISO 9001 Standardı’nı Kimler Kullanabilir/Uygulayabilir?
ISO 9001 standartları her sektör için geçerlidir. Belirli bir sektör seçimi mevcut değildir. Büyük veya küçük işletme olmasının bir önemi yoktur. Her sektörden ve büyüklükte firmalar kullanabilir. Özellikle bütün firmaların kullanması amaçlanmıştır. Bu nedenle uygulama konusunda kısıtlamaya gidilmemiştir. Sektör ve firma konusunda herhangi bir kısıtlamaya gidilmemiştir. Tüm firmalar bu standartları kullanabilmektedir. Firmaların genel ihtiyaçlarını kapsayan detaylar olduğu için uygulama aşamasında herhangi bir zorluk söz konusu olmaz.